Powered By Blogger

mercoledì 29 dicembre 2010

Zebra

Zebră


     Zebra, Taeniopygia guttata, este originară din Australia şi de pe insulele Lesser Sunda (situate în sud-estul Asiei). Denumirea sa provine de la coloritul penajului. Aparţine familiei Estrildidae, formată din peste 130 de specii răspândite în sudul Africii, Madagascar, sudul şi sud-estul Asiei, Noua Guinee, Australia şi insulele din Pacific.
     Zebra are două varietăţi: zebra australiană (Taeniopygia guttata castanotis) şi zebra Timor (Taeniopygia guttata guttata).
Zebră australină (Taeniopygia guttata castanotis) şi zebră Timor (Taeniopygia guttata guttata)
     Zebrele australiene sunt păsări de talie mică, cu o lungime medie de 11 cm şi cu o greutate medie de 12 grame. Diferenţa dintre mascul şi femelă este foarte uşor de făcut: masculul are în zona ochilor o pată portocalie, gâtul şi partea de sus al pieptului este acoperit cu dungi albe şi negre, în timp ce femela are doar dunga de culoarea roşie în zona ochilor, dungile de pe gât şi piept lipsesc. Ele trăiesc de obicei pe câmpii, cu multă iarbă şi tufişuri, şi, având o viaţă socială dezvoltată, trăiesc în stoluri de 50-100 de păsări. Zebrele australiene trăiesc în sălbăticie aproximativ 12-15 ani, în captivitate această perioadă fiind redusă la 8-10 ani.
     Datorită faptului că sunt foarte jucăuşe, active, au un cântec frumos, se înmulţesc uşor în captivitate şi sunt rezistente la boli şi la variaţiile climatice, ele sunt considerate păsări ideale de companie.
     Dacă doriţi şi dumneavoastră o asemenea pasăre este indicat să creşteţi cel puţin o pereche. Dacă doriţi ca zebrele dumneavoastră să fie fericite trebuie să le asiguraţi un spaţiu (colivie) mare, ferit de razele puternice ale soarelui, de curenţii de aer, de umiditate şi de zgomote puternice. Această colivie trebuie să conţină un vas pentru hrană, un vas (mai mult larg decât adânc) pentru apă, un bol mare cu apă întodeauna proaspătă pentru scăldat, leagăne, bare pentru odihnă şi un cuib pe partea superioară a coliviei. Zebrelor australiene le place să-şi construiască singure cuibul, puteţi doar să le puneţi la dispoziţie fânul şi iarba neceară. În jurul coliviei sau chiar şi înăuntru se pot pune plante ornamentale sau iarbă. Ele nu sunt înnebunite după jucării, dar le-ar place să aibă amplasată o oglindă pe una dintre pereţii coliviei. Hrana administrată trebuie să fie diversă: seminţe pentru păsări de talie mică, mei, gălbenuş de ou fiert, coji de ouă bine sfărâmate, verdeţuri (frunze de salată, de păpădie) bine spălate, morcov ras, viermi de faina, brânză dulce. Apa de băut trebuie să fie întodeauna proaspătă.
     Zebra Timor, originară de pe insulele Lesser Sunda şi considerată strămoşul zebrelor, este o pasăre mai mică de statură decăt zebra australiană, are aproximativ 10,5 grame. Masculul nu are dungile negre şi albe în zona gâtului şi al pieptului, femelele se deosebesc doar prin voce. Necesită aceleaşi îngrijiri ca şi zebra australiană însă nu este indicat să fie crescute împreună.


Nessun commento:

Posta un commento