Powered By Blogger

mercoledì 29 dicembre 2010

 Specii de cai



Cai Cai
A durat 60 de milioane de ani pentru ca Hyracotherium (numit şi Eohippus) să evolueze în Equus Caballus(familia Equidae), calul din zilele noastre. Reconstituirea evoluţiei calului s-a realizat pe baza studiului fosilelor.
Reconstituirea evoluţiei calului a fost un proces lung, dar cum în acelaşi mod am aflat că păsările au evoluat din dinozauri, descoperirea a fost destul de importantă ca să ne dea o idee de unde au venit caii si care sunt tiparele lor evolutive.
Păstrarea în viaţă a istoriei este foarte importantă, ne oferă multe informaţii despre mediul inconjurător. Mulţi ştim să călărim, jucăm jocuri precum http://ro.partypoker.com/ sau vorbim mai multe limbi, dar prea puţini am aruncat o privire înapoi ca să aflăm cum au apărut caii, cum erau jocurile antice şi cum a evoluat lingvistica umană.
Cel mai vechi strămoş al calului era un animal de mărimea unui câine micuţ (5,5 kg), de culoarea maro deschis, avea 4 degete la picioarele din faţă şi 3 la cele din spate, trăia în pădurile din Africa sau Asia, hrănindu-se cu frunze şi fructe.
Acum 34 de milioane de ani în urmă Eohippus se transformase în Mesohippus (Miohippus), devenind animal de mărime mai mare, cu dinţi mai mari şi rezistenţi la tocire, reducându-se şi numărul degetelor la picioarele din faţă la 3.
Acum 24 de milioane de ani în urmă, datorită schimbării climei care transformase multe păduri în câmpii, s-au făcut schimbări majore în evoluţia calului. Parahippus (Merychippus) era un animal mai mare, cu picioare mai lungi, ochii s-au poziţionat pe părţile laterale ale capului, permiţându-i să exploreze mai bine teritoriul.
Următoarea schimbare majoră s-a produs acum 10 milioane de ani când apăruse primul cal cu un singur deget. Pliohippus era un bun alergător şi se hrănea cu iarbă.
Acum 2 milioane de ani calul făcuse ultimul pas devenind Equus. Era puternic, musculos şi rapid. Primul cal a fost domesticit în Europa de Est acum 5000 de ani în urmă.

Nessun commento:

Posta un commento