Powered By Blogger

mercoledì 29 dicembre 2010

Specii de rozătoare

Specii de rozătoare



Rozătoare - Stuart (klary) Rozătoare
Aproape 40% din mamiferele existente sunt rozătoare şi aparţin ordinului Rodentia. Iepurii, deşi sunt asemănători rozătoarelor (au incisivii în creştere permanentă), datorită faptului că au o pereche de incisivi în plus, aparţin ordinului Lagomorpha.
Aceste animăluţe se găsesc pe toate continentele, cu excepţia Antarcticului, însă cele mai multe specii s-au dezvoltat în America de Sud.
Cele mai vechi fosile de rozătoare descoperite până acum apaţin sfârşitului Epocii Paleocene (de la acum 65 de milioane de ani până la acum 54,8 milioane de ani). Se presupune că strămoşii acestora au fost nişte mamifere micuţe numite anagalide, care au dat naştere şi ordinului Lagomorpha. Cea mai arhaică rozătoare, existentă şi în zilele noastre, este castorul de munte, Aplodontia rufa, care nu prea are nimic în comun cu castorul.
Epoca Oligocenă (de la acum 33,7 milioane de ani până la acum 23,8 milioane de ani) a favorizat evoluţia rozătoarelor. În Epoca Miocenă (de la acum 23,8 milioane de ani până la acum 5,3 milioane de ani) au apărut veveriţele (asemănătoare cu cele existente acum) şi rozătoarele familiei Muridae (cum ar fi şoareci, şobolani, gerbili şi alte animale înrudite cu acestea), care şi-au continuat evoluţia în Epoca Pliocenă (de la acum 5,3 milioane de ani până la acum 1,8 milioane de ani). În Epoca Pleistocenă (de acum 1,8 milioane de ani până la acum aproximativ 10 000 de ani) au apărut castorii giganţi, Castoroides, aceştia avănd mărimea unui urs. Alte fosile descoperite şi datate din această perioadă au ajutat la reconstruirea climei şi la a înţelege mai bine evoluţia acestor minunate animăluţe.

Nessun commento:

Posta un commento