Powered By Blogger

mercoledì 29 dicembre 2010

Pisica Siberiana

Siberiană


     Țara de origine: Siberia.
     Tip: intermediar, păr semilung.
Siberiană
     Istoric
     Rasa siberiană, originară din Siberia, deși a fost selecționată în ultimele decenii, și-a păstrat intacte toate caracteristicile unei pisici obișnuite de secole să supraviețuiască într-un mediu ostil.
     Singura mărturie scrisă asupra rasei datează din anul 1925. În paginile enciclopediei de ştiinte naturale Brehm Tierleben se poate citi despre o pisică roşie provenită din Siberia, numele ei fiind Tobolsker, cu talie robustă şi cu părul lung şi des, care este citată în rândul pisicilor din rasa cu păr semilung provenite din Caucaz.
     În anul 1989, Hans şi Betti Shultz, catofili din Germania de Est, redescoperă rasa într-un târg de animale de la Moscova şi iau cu ei câteva exemplare din Sankt Petersburg (fost Leningrad). În anul 1988, rasa ajunge şi în Statele Unite, în cadrul unui program de schimburi culturale.
     Rasa siberiană a fost recunoscută de către The Internaţional Cat Association în 1998 şi a dobândit statut competiţional în 2006, prin Cat Fancier’s Association. FIFe a recunsocut rasa siberiană în anul 1996.
     Descriere fizică
     Siberiana este o pisică de dimensiuni mediu-mari, are un aspect maiestuos, puternic, musculos și aproape sălbatic. Corpul ei este destul de lung, nu prea înalt, cu gambe robuste, labe rotunde, late și puternice, cu smocuri de păr care ies la iveală dintre degete. Gâtul este scurt și musculos, coada lungă, groasă la bază, acoperită peste tot cu păr lung și des.
     Capul este scurt, triunghiular, proporționat în raport cu corpul. Are nasul lung, bombat și fără stop - lungimea nasului trebuie să fie egală cu dublul distanței dintre ochi. Obrajii sunt masivi și cu favoriți lungi, bărbia bine conturată, dar nu proeminentă. Urechile sunt de talie medie, groase, largi la bază, cu smocuri abundente de păr, purtate ușor curbate spre înainte, către frunte. Ochii sunt mari, ușor ovali, bine deschiși, de culoarea ambrei și în toate tonalitățile de verde.
     Părul este foarte lung pe gât, piept, gambe (formând un fel de pantalonași) și coadă, scurt pe umeri, iar pe spinare este des, dur și lucios și se subțiază pe șolduri. Puful de sub blană este aproape inexistent vara, dar cu consistență foarte fină iarna.
     Blana acestei pisici poate fi de orice culoare, inclusiv în combinație cu alb, mai răspândite fiind cele cu marcaje tabby. Culoarea naturală a pisicii siberiene este golden tabby.
     Îngrijire
     În pofida lungimii şi densităţii blanei, toaletarea este simplă, siberiana având nevoie doar de periaj regulat pentru a întreţine blana frumoasă şi strălucitoare. Este important să fie obişnuită încă de pui să fie periată. Trecând pieptenele prin părul ei măcar o dată pe săptămână, mai des în perioada de năpârlire, se elimină firele moarte şi se evită formarea de noduri în puful de sub blană.
     Caracter și comportament social
     Pisica siberiană este un animal cu un temperament încă foarte legat de natură și, din această cauză, mai puțin adaptat vieții de pisică a familiei. Este destul de activă, reacționează prompt, aproape tăcută și nu solicită prea multe atenții. În familie este afectuoasă și sociabilă, niciodată insistentă și mai degrabă independentă.
     Față de persoanele străine este foarte neîncrezătoae și nu-i plac zgomotele neașteptate, la care reacționează suflând cu putere pe nări. Tocmai datorită puternicului simț al proprietății asupra teritoriului și caracterului hotărât și neîncrezător, se pare că localnicii o foloseau ca pisică de pază.
     Aceste pisici trebuie obișnuite să devină sociabile încă de când sunt foarte mici – în acest scop este neapărat necesar ca pisoii să intre în contact fizic cu omul și cu afecțiunea sa pentru a i se îmblânzi caracterul.
     Pisica siberiană este un vânător foarte bun, suportă perfect frigul și-i plac spațiile largi și în aer liber.
     Amuzante şi jucăușe, siberienele se înţeleg bine cu alte pisici, câini, precum şi cu alte animale de companie și sunt recunoscute pentru salturile lor spectaculoase.
     Ea este o pisică puternică, cu o sănătate solidă și longevivă. Creşte încet şi atinge maturitatea în jurul vârstei de 5 ani. Având în mod natural un nivel de alergeni foarte scăzut, această rasă este foarte uşor de tolerat de către persoanele alergice. Calităţile hipoalergice ale siberienei au permis multor persoane alergice la pisici, să aibă în sfârşit un animal de companie.

Nessun commento:

Posta un commento