Powered By Blogger

mercoledì 29 dicembre 2010

Insecta-ramură

Insecta-ramură


     Insecta-ramură face parte din categoria Phasmatodea (Phasmida) şi este una dintre cele mai răspândite insecte ca animal de casă.
     Există aproape 3 000 de specii de insecte-ramură în lume, cel mai uşor de îngrijit fiind cele numite indiene sau insecte-ramură de laborator, Carausius morosus. Insectele-ramură se camuflează atât de perfect, încăt aproape că nu pot fi distinse pe fondul ramurilor plantelor cu care se hrănesc. Dacă suflă vântul, sau suflăm noi pe ele, se leagănă în faţă şi în spate ca să imite mişcarea unei rămurele în vânt. Toate speciile sunt lungi şi subţiri, unele dintre cele mai spectaculoase varietăţi au corpuri aplatizate şi se deghizează în frunze. Cea mai impresionantă dintre acestea este insecta-frunză spinoasă australiană,Extatosoma tiaratum, care poate creşte într-atât să semene cu o ramură spinoasă de 20 cm lungime, cu frunze moarte drept picioare.
     Unele dintre specimenele spinoase mai mari pot ciupi cu picioarele lor cu spini sau pot chiar muşca. Altele, cum ar fi insecta americană mergătoare, Anisomorpia bupestroides, stropesc cu un compus acid, care poate provoca orbire temporară. Aceste insecte au două dungi pe spate şi trebuie evitate.
Insecta-ramură
     Atunci când ţineţi în mănă insectele-ramură, ca să le priviţi târându-se, trebuie să aveţi mare grijă să nu-şi rănească picioarele. Ele se pot agăţa destul de bine de obiecte şi preferă să-şi piardă un picior decât să se dezlipească de ele.
     Dacă vă decideţi să aveţi o astfel de insectă ca animal de companie, veţi avea nevoie de un bazin de 40 kg ca şi casă pentru ea. Orice container folosiţi, acesta trebuie să fie suficient de înalt ca să le permită insectelor să stea agăţate de rămurele şi frunze. Unele specii au nevoie de mai multă umiditate, de aceea este bine să stropiţi frunzele din bazin, pentru a le oferi o sursă de apă. Apa folosită trebuie lăsată o zi sau două înainte de folosire pentru a se declorina. Insecta-ramură trăieşte la temperaturi cuprinse între 24 şi 27 ˚C.
     Insectele-ramură sunt vegetariene, se hrănesc de obicei cu frunze de mur sau frunze ale plantelor din familia acestuia. Unele specii se pot hrăni şi cu frunze de stejar, de Ficus benjamina sau de iederă. Aceste frunze trebuie să fie proaspete, mature şi curate.
     În ceea ce priveşte reproducerea, anumite specii de insecte-ramură au o capacitate remarcabilă, numită partenogneză, prin care femelele pot depune ouă fără a se împerechea cu un mascul. Ouăle seamănă cu nişte seminţe mici de plante şi trebuie ţinute separat într-un container mic până vor ieşii puii de insecte.

Nessun commento:

Posta un commento