Powered By Blogger

mercoledì 29 dicembre 2010

Sconcs

Sconcs


Sconcsi
     Sconcşii sunt animale extrem de inteligente, unii dintre ei sunt deosebit de ingenioşi. Mulţi consideră că doar un nebun poate trăi alături de un sconcs - adevărul este că sconcşii nu sunt pentru toată lumea. Pot trăi până la 20 de ani şi nu sunt câini sau pisici, trebuie să vă gândiţi bine înainte de a vă lua un angajament pe aşa un termen lung.
     Dacă vă hotărâţi să vă luati un sconcs, trebuie să cereţi acordul departamentului pentru controlul faunei sau animalelor domestice din localitatea în care locuiţi - în unele zone este nevoie de autorizaţie. După ce aveţi aprobarea lor, găsiţi un crescător de renume care se ocupă de creşterea sconcşilor de cel puţin 5 ani. Nu vă duceţi în pădure ca să aduceti unul, lăsaţi sălbăticia să fie ceea ce este - sălbăticie. Sconcşii au fost domesticiţi de mai bine de 200 de ani, există suficienţi în crescătorii, toţi având glandele care secretă acel miros caracteristic înlăturate de la vârsta de 4-5 săptămâni.
     Sconcşii pot fi de culoarea castanie, albă, gălbuie, verzulie, neagră şi de toate nuanţele intermediare. Toţi au dungi albe distinctive şi fermecătoare.
     Dacă vă achizitionaţi un pui, ţineţi-l în braţe cât mai mult posibil - cu cât ţineţi mai mult în braţe un pui de sconcs, cu atât mai drăguţ va fi el mai târziu. Mama sconcs are 4 picioare şi blană, pentru acest pui dumneavoastră sunteţi un sconcs mai ciudat, dar se va ataşa de îndată de dumneavoastră dacă îi dăruiţi atenţia corespunzătoare.
     Până creşte şi îi veţi putea pune la dispoziţie întreaga casă, găsiţi un loc în care să ţineţi puiul. Sconcşii sunt foarte curioşi din fire - ei explorează necontenit şi puii se pot răni sau pierde foarte uşor. Puneţi încuietori la toate uşile dulapurilor, aşezaţi ghivecele cu plante undeva sus şi ţineţi-vă hainele în dulapuri ca sconcsul să nu-şi facă culcuş din şosetele dumneavoastră.
     Veţi descoperi că sconcşii sunt mai uşor de învăţat să folosească o cutie în care să-şi facă nevoile decât majoritatea animalelor. Ei vor folosi o cutie dintr-un colţ ales de ei, s-ar putea să nu fie colţul pe care îl vreţi dumneavoastră, dar, o dată problema stabilită, umpleţi cutia cu argilă simplă sau hârtie de ziar. Sconcşii nu vor folosi un aşternut mirositor sau cu bulgări.
     Sconcşii nasc doar o dată pe an, la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai. Puii se pot indepărta de la mamă doar din prima sau a doua săptămână a lunii iunie.
     Sconcşii sunt omnivori. Nu le daţi hrană de pisici sau hrană de dihori, deoarece acestea sunt prea bogate in grăsimi şi proteine pentru aparatul lor digestiv. În regimul lor alimentar, sconcşii au nevoie zilnic de hrană cu conţinut redus de proteine, fibre, legume, cantităţi mici de fructe, hidrocarbonaţi şi câteva picături de ulei de măsline. Hrăniţi-i de 4 ori pe zi până la vârsta de 2 luni, apoi o dată pe zi. Dieta unui sconcs adult nu ar trebuie să conţină mai mult de 150 de calorii pe zi. Nu vă hrăniţi niciodată animalul cu carne crudă, din cauza metabolismului lor lent, sconcşii nu o pot digera cum trebuie.
     Dacă doriţi să vă castraţi sau sterilizaţi sconcşii, trebuie să o faceţi înainte de a împlini 3-4 luni. Ei pot deveni foarte nărăvaşi dacă sunt lăsaţi să intre în călduri.
     Sconcşii au nevoie de toate injecţiile de care au nevoie câinii şi pisicile. Ei pot căpăta răpciugă atât canină, cât şi felină. De asemenea, sconcşii trebuie să fie trataţi în mod regulat împotriva viermilor intestinali.
     Nu puteţi dresa un sconcs la fel ca pe orice alt animal. Aceste ghemuleţe nostime de puf şi blană vor scurma în covor, vor deschide uşa frigiderului, vor trage păturile de pe pat în timp ce dormiţi sau vă vor duce toate hainele în dulap sau sub pat ca să doarmă pe ele - dacă vi se pare că prin şifonier cam bate vântul, uitaţi-vă sub pat sau la locul de dormit al sconcsului dumneavoastră şi vă veţi găsi garderoba care lipseşte. De asemenea, sconcşii vor răscoli gunoiul, vor săpa în pământul plantelor dumneavoastră, vor trage tot de pe masă - vă vor face să râdeţi. Disciplina se reduce la o problemă de dragoste şi răbdare - dacă loviţi un sconcs, acesta nu va uita şi nu va ierta niciodată.
     Sconcşii nu sunt recomandaţi pentru familiile cu copii mici.

Nessun commento:

Posta un commento