Powered By Blogger

mercoledì 29 dicembre 2010

Canar

Canar


     Canarii (Serinus canarius) sunt originari din insulele Canare, de aici provine şi denumirea lor. Aceste insule şi-au primit numele de la Romani datorită haitelor mari de câini care hoinăreau pe aceste teritorii (latină canis, câine). Canarul domestic (Serinus canarius domesticus) este un descendent al canarului sălbatic.
     Europenii au început să crească canari ca şi animale de companie în jurul anilor 1400, primii canari ajungând în Europa în luna iulie a anului 1402, în portul Cadix din Franţa, aduşi de exploratorul normand de la curtea regelui Carol VI, Jean de Bethencourt. În această perioadă canarul era o pasăre de culoare gri-verzui cu o umbră galbenă pe piept, semănând mai mult cu vrăbiile decât cu canarii din zilele noastre. Oamenii au fost atraşi de cântecele canarului mascul şi ţinând aceste păsări în captivitate au dezvoltat diverse varietăţi de culoare şi penaj, au modelat cântecul lor, dând astfel naştere la numeroase specii minunate.
     Canarul mascul este de mărime mai mare şi cântă mai mult şi mai melodios decât femela. Îşi zburleşte puful din creştetul capului, se înfoaie umflându-şi guşa, şi cu ciocul aproape închis emite sunete foarte puternice, clare şi bine conturate.
     Speciile de canari sunt grupate în trei categorii: canari cântători (majoritatea de culoare galbenă, verde sau bălţată), canari de culoare (varietăţi de culori între galben şi verde cu nuanţe de bonz, roşu aprins, roz, argintiu şi alte culori, înafară de albastru şi negru) şi canari de ţinută (crescuţi pentru forma lor).
Canari (Serinus canarius)
     Cele mai cunoscute exemplare de canari cântători sunt:
Canar Roller
     - provine din Germania
     - culoarea penajului variază de la galben, alb, verde sau gri spre bălţat
     - poate ajunge la înălţimea de 14-15 cm
     - canarii tineri scot primele note la vârsta de 6 luni, fiind capabili să dezvolte un cântec complex doar la vârsta de 18 luni
     - poate imita uşor cântece
Canar Waterslagger
     - provine din Belgia
     - are penajul de culoarea galben deschis
     - cântă mai tare decât canarii Roller
Canar cântăreţ american
     - provine din Boston, SUA
     - penajul poate fi de orice culoare
Canar Timbrados
     - provine din Spania
     - culoarea penajului poate fi galben, verde, alb sau de culoarea scorţişoarei şi deseori bălţată

     Cele mai cunoscute exemplare de canari de ţinută sunt:
Canar Border
     - provine din oraşele situate la graniţa dintre Anglia şi Scoţia
Canar Yorkshire
     - sunt canari înalţi, ajungând chiar şi la înălţimea de 17 cm, au picioare lungi şi subţiri
Canar Gloster (Moţat)
     - provine din Anglia
     - are un moţ pe creştetul capului
Canar Frilled (Frizat)
     - au penele zbârlite (frizate)
     - în funcţie de originea lor pot fi de diferite sortimente: Frizatul olandez, Frizatul parisian, Frizatul francez, japonez şi altele
Canar Lizard
     - probabil provin din Franţa
     - penele lor arată ca nişte solzi
     - penajul conţine dungi de culoare închisă, capul este acoperit cu pene de o culoare mai deschisă
Canar Fife
     - sunt canari Border în miniatură
Canar cocoşat
     - au capul destul de mic, gâtul puţin lăsat în jos, umerii sunt ridicaţi formând cocoaşa caracteristică rasei
     - coada este puţin mai lungă, picioarele sunt lungi şi subţiri
Canar Norwich
     - sunt canari mari şi grei

     Canarul este o pasăre nepretenţioasă, foarte uşor de întreţinut. Se adaptează traiului solitar şi se înmulţeşte relativ uşor în captivitate.
     Are nevoie de o colivie de cel puţin 150 cm2, cu cel puţin două stinghii ca să poată zbura sau sării între ele, de un vas pentru mâncare şi un vas pentru apă întodeauna proaspătă. Colivia se aşează într-un loc ferit de curenţii de aer. Se hrănesc cu granule sau cu amestecuri de seminţe, disponibile în magazinele specializate. În cazul seminţelor este necesar şi suplimentul de vitamine. Canarii trebuie să mai primească şi cantităţi mici de frunze proaspete (cum ar fi frunzele de salată sau spanac). Se bucură şi de feliile subţiri de măr, struguri, pepeni sau varză. Ouăle fierte sau preparatele comerciale din ouă sunt excelente pentru canarii tineri sau cei care se împerechează.
     Canarilor place la nebunie să facă baie, aşa că este indicat să le punem la dispoziţie un vas mic cu apă călduţă. Ghearele prea lungi pot reprezenta un pericol, acestea se pot tăia cu foarfeca având mare grijă la vena din interiorul unghiei.

Nessun commento:

Posta un commento