Powered By Blogger

mercoledì 29 dicembre 2010

Orientală

Orientală


     Țara de origine: Marea Britanie.
     Tip: oriental, păr scurt.
Orientală
     Istoric
     În jurul anilor 1950, interesul general al publicului pentru noi varietăți și noi rase îi face pe crescătorii americani și britanici să-și îndrepte atenția către pisicile de tip siamez cu colorit diferit. Prima varietate selecționată a fost chocolate, obținută prin încrucișări cu alte rase cu păr scurt. Albul pur apare în Marea Britanie în anul 1960 și este recunoscut sub numele de Foreign White. Rasa se bucură de o primire favorabilă, aceasta și pentru că toți crescătorii s-au străduit să elimine surditatea, afecțiune frecventă la pisicile albe cu ochii albaștri. În anul 1968 a fost recunoscută varietatea albastră. Varietatea Havana a fost selecționată în anul 1950 printr-o încrucișare între o pisică Siameză chocolate point și o pisică neagră fără pedigree și până în anul 1970 era cunoscută în Marea Britanie sub numele de Chesnut brown foreign și este, actualmente, o varietate recunoscută a rasei Orientale.
     În concluzie, această rasă de tip oriental a apărut în Marea Britanie, în jurul anului 1950 – pisica Orientală are ascendenţă asiatică şi isteţime britanică. Tot în acești ani, rasa a fost importată în Statele Unite, unde este înregistrată de CFA în anul 1972 sub numele "Oriental shorthair" (Orientală cu păr scurt) și admisă în anul 1977 în campionat.
     Nu toate pisicile Orientale au păr scurt, crescătorii au început să selecteze varietatea cu păr semilung spre sfârşitul anilor ’70, începutul anilor ‘80. În 1995, rasa Orientală cu păr semilung şi cea bicoloră au fost acceptate de CFA, astăzi ambele variante de păr fiind cunoscute drept rasa Orientală.
     Descriere fizică
     Din punct de vedere al aspectului, Orientala are aceleași caracteristici cu Siameza: este o pisică longilină și elegantă, cu corpul lung, zvelt și musculos. O femelă adultă poate cântări 2,3 - 3,2 kg, iar un mascul adult 3,7 – 4,5 kg.
     Capul, de dimensiuni medii, formează un triunghi echilateral perfect care pornește de la nas și se lărgește treptat către urechi, cu linii drepte, fără scobituri la nivelul vibrizelor (perii tactili). Profilul este alungit și drept, ușor convex și fără stop. Urechile sunt mari, largi la bază și distanțate. Ochii, migdalați, sunt situați în poziție oblică față de linia nasului care este lungă. Culoarea ochilor este verde smarald, cu excepţia pisicilor albe şi a celor bicolore, care pot avea ochii verzi, albaştri, sau un ochi albastru şi unul verde.
     Gâtul este lung și subțire. Gambele sunt lungi și slabe, cu labe mici și ovale. Coada este foarte lungă, subțire, mult ascuțită la vârf.
     D-na Marna Marrow, crescătoare de Orientale şi expertă în comportament felin, spune despre aceste pisici: ”Noi le spunem cu afecţiune Slinky (jucărie arc). Standardul rasei reflectă această caracteristică a Orientalei, lungă şi elastică precum arcul. Aceste pisici au corpul lung, picioarele lungi, capul lung şi urechile mari.
     Orientala are păr scurt sau semilung, lucios și mătăsos, aderent pe corp și fără substrat. Sunt admise toate culorile care au fost excluse din standardul Siamezei, unele asociații acceptă și blana bicoloră. Coloritul blănii pisicii poate fi împărțit în culori uniforme, de bază sau diluate, cum ar fi alb, negru, roșu, albastru, lilac, scorțișoară, chocolate, crem silver și fiecare dintre ele în varietăți shaded și smoke. De asemenea, sunt recunoscute mai multe tipuri de blană, de tip abisinian, cu colorit agouti, tortie si carapace de broască țestoasă cu alb, negru-roșu, albastru-crem, chocolate tortie, scorțișoară tortie, lilac-crem, precum și torbie, adică tabby tortie. Sunt admise desenele tabby blotched, mackerel și spotted. Dacă blana are un colorit uniform, părul trebuie să aibă aceeași nuanță de la vârf până la rădăcină pe toată suprafața corpului.
     Îngrijire
     Orientala are un singur strat de blană, aşa că nu necesită prea multă îngrijire. Ocazional poate fi periată cu o perie din cauciuc pentru a îndepărta firele de păr moarte. În schimb, este necesar ca dieta sa să fie supravegheată: pisica Orientală trebuie să se mențină zveltă. Datorită lipsei pufului, pisicile din această rasă nu trebuie expuse la schimbări bruște de temperatură și la curenții de aer rece.
     Caracter și comportament social
     Pisica Orientală are un temperament asemănător cu cel al Siamezei, cu un nivel ridicat al atențiilor pe care le solicită, îi place să fie mângâiată și nu suportă să fie ignorată. Poate fi geloasă și posesivă în raporturile cu persoana de care s-a atașat în mod special. Este foarte încrezătoare, sociabilă și afectuoasă, poate trăi împreună cu copiii precum și cu o altă pisică sau cu un câine.
     Când este pui, se adaptează cu ușurință la schimbări, dar, ca adultă, poate fi legată mai puternic de teritoriul sau obiceiurile sale. Este o pisică precoce, foarte gălăgioasă, vioaie și atentă la ceea ce se petrece în jurul ei. Poate fi dresată ușor, cu ajutorul unor bucățele de mâncare tentante, cu răbdare si cu mângâieri.
     Se adaptează bine la viața în apartament, cu condiția să i se acorde atenție, afecțiune și posibilitatea de a se juca.

Nessun commento:

Posta un commento