Powered By Blogger

mercoledì 29 dicembre 2010

Porc burtos

Porc burtos


     Dacă nu plănuiţi să adoptaţi o maimuţă, un delfin sau o balenă, porcul burtos se va dovedi, fără îndoială, cel mai deştept animal de casă pe care l-aţi putea avea vreodată în locuinţa dumneavoastră.
Porc burtos
     Porcii burtoşi, care provin din China şi Vietnam, au cucerit inimile a sute de "porcinofili", cu curiozitatea şi natura lor afectuoasă, precum şi cu faptul că sunt uşor de dresat.
     Ei sunt mai deştepţi decât cei mai deştepţi câini şi apreciază enorm de mult o scărpinare pe burtă. Sunt animale foarte curate şi nemirositoare, nu latră, nu rod şi fac foarte puţină mizerie. Au vederea slabă, dar au un simt al mirosului foarte dezvoltat.
     Totuşi, în funcţie de cum v-aţi dresat animalul de casă, toată această inteligenţă poate face dintr-un porc burtos fie un tovarăş îndrăgit, fie o ameninţare la ordinea din casa dumneavoastră. Porcii burtoşi nu sunt animale care se pot lăsa fără supraveghere, ei se vor prinde repede cum se deschid sertarele dulapului sau uşa frigiderului.
     Aceşti purceluşi pot trăi în spaţii închise sau în aer liber. Dacă sunt tinuţi în aer liber, pe timpul verii au nevoie de un mic bazin cu apă în care să se bălăcească, iar pe timpul iernii trebuie adăpostiţi într-un loc călduros. De asemnea, au nevoie de un petic de pământ moale sau noroi în care să râme. Dacă sunt adăpostiţi în casă, aveţi grijă să vă încuiaţi dulapurile şi să îngrădiţi accesul la frigider. Pentru a preveni stricăciunile serioase, ţineţi-i într-o singura cameră pe perioada când nu sunteţi acasă. Din nefericire, mulţi porci burtoşi au fost izgoniţi după ce au făcut ravagii în bucătărie.
     În comerţ se găseşte hrană preparată pentru porci de casă, dar ei apreciază şi suplimentul de fructe şi legume proaspete.
     Nu adoptaţi un porc mai mic de 6 săptămâni sau care a fost înţărcat înainte de 5 săptămâni. Dacă sunt înţărcaţi prea devreme, porcii pot avea probleme de comportament.
     Asiguraţi-vă că porcul dumneavoastră este castrat sau sterilizat. Femelele nesterilizate au ciclu menstrual la 21 de zile şi manifestă simptome de călduri. Vierii sunt mirositori şi pot fi agresivi.
     Evitaţi să cumpăraţi porci din târguri sau de la magazinele de animale de casă. Adoptaţi porcii de la un crescător cu renume. Rugaţi-l pe veterinarul dumneavoastră să vă recomande unul din zona în care locuiţi. O dată ce aţi localizat un crescător, faceţi-i o vizită. Este locul curat şi ordonat? Sunt porcii ţinuţi în ţarcuri suficient de mari şi fără fecale, cu acoperiş, umbră şi apă? Îi puteţi cunoaşte pe părinţii purcelului pe care vă gândiţi să-l adoptaţi? A fost purcelul socializat pentru a trăi într-o casă de om? Dacă aveţi un răspuns pozitiv la toate aceste intrebări, puteţi lua purceluşul ales liniştit acasă.
     Deşi porcii burtoşi nu vor concura niciodată cu verii lor mai mari, porcii de fermă, ca greutate, ei pot atinge de la 25 la 75 kg.
     Porcii trebuie periaţi zilnic şi trebuie să li se taie în mod regulat copitele. Masculilor va trebui să li se taie, din când în când, colţii.
     Porcii burtoşi trăiesc între 12 şi 30 de ani.

Nessun commento:

Posta un commento