Powered By Blogger

mercoledì 29 dicembre 2010

Chinchilla

Chinchilla


Chinchilla (Romulus Harda)
     Istoric
     Chinchilla face parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, familia Chinchillidae, şi provine din lanţul muntos al Anzilor, America de Sud, unde trăieşte la o altitudine cuprinsă între 3 000 şi 5 000 m. Chinchilla înseamnă “mic Chincha”, Chincha fiind denumirea poporului băştinaş al Munţilor Anzi.
     Descriere fizică
     Această rozătoare, foarte asemănătoare cu veveriţa, are o lungime a corpului de 23–28 cm, iar a cozii stufoase de 7-15 cm. Blana ei este foarte densă (peste 20 000 fire/cm2) şi moale (de 30 de ori mai moale decât firul de păr uman), de culoarea gri pestriţ pe spate şi albă pe abdomen. Are urechi lungi, cu foarte puţin păr pe ele, şi botul alungit, înconjurat de mustăţi numeroase. Cu picioruşele scurte din faţă chinchilla ţine rădăcinile şi ierburile cu care se hrăneşte iar cu picioruşele lungi din spate sare cu mare agilitate.
     Se cunosc două specii de chinchilla în sălbăticie: Chinchilla brevicaudata şi Chinchilla lanigera. Nu există prea multe diferenţe între ele, Chinchilla brevicaudata are coada mai scurtă, gâtul şi umerii mai subţiri şi urechile mai scurte. S-au obţinut şi în captivitate câteva specii de chinchilla, având blana de culoarea gri închis, gri-argintiu, negru, bej, alb, sau combinaţia acestora.
     Din cauza blănii aceste rozătoare adorabile au fost ucise cu miile, ajungând în anul 1920, când legile au început să-i protejeze, să fie considerate animale pe cale de dispariţie.
     Îngrijire
     Adăpostirea lor în captivitate se face în cuşti spaţioase şi eventual cu mai multe nivele. Podeau cuştii trebuie acoperită cu rumeguş, care va trebui schimbat cel puţin odată pe săptămână. În interiorul cuştii se poate plasa şi o “căsuţă” în care chinchilla se poate refugia când este speriată sau când pur şi simplu are nevoie de intimitate.
     Chinchilla este un animal erbivor, ceea ce înseamnă că are nevoie de o cantitate însemnată de fibre în alimentaţie. Ele se pot hrăni cu concentratele speciale care se găsesc în petshop-uri, deoarece acestea sunt compuse într-o proporţie destul de mare din cereale şi sunt capabile să asigure necesarul de vitamine şi minerale rozătoarei dumneavoastră. Pe lângă acestea puteţi oferi chinchillei fân sau lucernă, care conţin un procent crescut de fibre şi ajută la tocirea dinţilor, stafide, bucăţele de morcovi, sau nuci. De preferinţă ele ar trebui să bea apă plată, dar dacă totuşi folosiţi apă de la robinet, aceasta trebuie fiartă întâi pentru eliminarea clorului. Recipientele pentru hrană şi apă nu ar trebui să fie confecţionate din material plastic, deoarece chinchillele au tendinţa de a le roade. Nu trebuie să uitaţi că aveţi o “rozătoare” mai ales atunci când vă hotărâţi să o lăsaţi liberă prin casă: ele trebuie ţinute departe de cablurile electrice, de obiectele din plastic sau lemn vopsite sau dragi dumneavoastră.
     Un aspect foarte important în viaţa chinchillei este îmbăierea: aceasta asigură atât toaletarea, căt şi menţinerea blăniţei curate şi strălucitoare. Pentru realizarea băii trebuie introduse în cuşcă un vas cu apă şi unul cu nisip special, care se găseşte în magazinele de animale. Baia se face de obicei seara.
     În general chinchillele sunt rezistente şi sănătoase, dar dacă nu sunt îngrijite şi hrănite adecvat, se pot îmbolnăvi. Cele mai frecvente afecţiunui care pot pune în primejdie viaţa chinchillei sunt:
       - diareea, care apare în urma consumului de alimente alterate, a diferitelor infecţii gastrointestinale
       - constipaţia, care apare în urma consumului de alimente uscate, deshidratate
       - dermatomicozele, acestea sunt boli produse de fungi, caracterizate prin căderea părului în anumite zone ale corpului
       - răcelile
       - afecţiunile ochilor
       - infecţiile şi creşterea anormală a dinţilor
       - balonamentul intestinal, care apare în urma consumului de alimente verzi greu digerabile şi provoacă mărirea abdomenului, spasme intestinale sau colică.
     Durata medie de viaţă a unei chinchilla este cuprinsă între 10-15 ani.
     Caracter și comportament social
     Chinchilla este un animal nocturn, foarte activ, inteligent, sociabil şi afectuos, fapt pentru care este foarte des întâlnit în casele oamenilor ca animal de companie.

Nessun commento:

Posta un commento