Powered By Blogger

mercoledì 29 dicembre 2010

Devon rex

Devon rex


     Țara de origine: Marea Britanie.
     Tip: oriental, păr scurt.
     Istoric
     Rasa Devon rex este o raritate, pare să provină de pe o altă planetă, motiv pentru care a constituit modelul câtorva personaje din filme științifico-fantastice ca E.T. al lui Spielberg și Jedy din “Războiul stelelor”.
     În anul 1960, doamna Cox, o iubitoare de pisci din Buckfastleigh, în Devon (Marea Britanie), a descoperit un pisoi gri zburlit într-o colonie de pisici care trăia într-o mină părăsită din vecinătatea locuinței sale. Pisicile cu blana creață erau cunoscute de aproximativ 10 ani, de când apăruse rasa Cornish rex sau pisica tip Caniche. Doamna Cox a remarcat imediat ciudata blăniță și a doptat pisoiul, punându-i numele Kirlee, ca joc de pronunție cu cuvântul “curly” (creț). Apoi, doamna Cox a luat legătura cu Brian Stirling-Webb, crescătorul care selecționase rasa Cornish și-i încredințase acestuia pisica, un motan, pentru a putea obține o variație pe liniile cosangvine ale rasei sale. Din împerecherea lui Kirlee cu femela Cornish s-au născut, însă, pisoi cu blana normală, fapt care atestă originea diferită a celor două tipuri de blană zburlită și creață. Kirlee a fost adus înapoi la doamna Cox care l-a împerecheat cu o femelă, fiica acestui motan, Golden rex – astfel născându-se primele generații de Devon rex.
Devon rex - Dolida Verona Estel (Raul Hreniuc)
     Descriere fizică
     Devon rex este o pisică de talie medie-mică, cu gambele de lungime medie. Capul are forma unei piramide, puțin mai lung decât lat, cu pomeți proeminenți; botul și nasul sunt scurte, cu stop bine marcat; fruntea este bombată, iar craniul plat. Profilul din față al capului scoate în evidență cele trei linii curbe convexe formate din unghiul urechilor, pomeți și pernițele vibrizelor. Mustățile și sprâncenele sunt scurte, crețe și dure. Urechile sunt foarte mari, prinse destul jos, bine acoperite cu păr, dar în interiorul lor acesta este rar, la fel de rar este și pe tâmple. Ochii sunt mari, ușor ovali, având o culoare în funcție de cea a blănii. Coada este lungă, fină și ascuțită; nu trebuie să fie nici golașă, nici cu păr abundent; gambele sunt lungi, subțiri, iar labele mici și ovale - cele posterioare sunt mai lungi decât cele anterioare.
     Blana este scurtă, fină și ondulată. Cuprinde toate cele trei tipuri de păr, chiar dacă modificate, și are bucle mai mari și mai puțin compacte decât Cornish. Unele exemplare de Devon rex au abdomenul acoperit doar de un puf ușor.
     Sufixul rex este utilizat din cauza asemănării blănii crețe a pisicii cu cea a iepurelui de casă Castor rex, o varietate cu o mutație asemănătoare în structura blănii. Între cele două rase rex nu există înrudiri genetice: gena responsabilă pentru blana pisicii Cornish rex este gena mutantă recesivă r2, care elimină părul de protecție, în timp ce aspectul piscii Devon rex se datorează genei re. La Devon sunt prezente toate cele trei tipuri de păr (păr de protecție, păr zburlit și puf), modificate și încrețite.
     Sunt admise toate culorile, inclusiv varietățile cu alb. Sunt acceptate și pete mici albe în culori care, altfel, ar fi excluse.
     Îngrijire
     Ca adultă, pisica Devon rex este destul de robustă, dar ca pui este foarte delicată. Mortalitatea puilor abia fătați este destul de ridicată. Părul rar o face foarte vulnerabilă la curenții de aer rece așa că trebuie să i se asigure un loc la căldură constantă, uscat și ferit de curent. Părul său scurt este usor de aranjat, trecând palma peste el în direcția firului sau prin băi rare. Se obișnuiește ușor să fie spălată. Pavilioanele mari ale urechilor trebuie curățate cu grijă cu un tampon de vată muiată într-o soluție împotriva cerumenului.
     În trecut, rasa a fost afectată de o boală ereditară gravă, spasticitatea. Pentru a elimina pericolul acestei boli, crescătorii au cules date și informații despre exemplarele purtătoare ale genei recesive care provoacă boala și au comunicat unor asociații frevența cazurilor de spasticitate pe anumite linii consagvine. În urma acestor măsuri de precauție, apariția bolii a fost redusă.
     Caracter și comportament social
     Aspectul unic al acestei rase se îmbină cu un carcater deosebit: dependența totală de om, fără de care ar supraviețui foarte greu, a făcut ca această pisică să fie extrem de sociabilă, afectuoasă, cu un nivel ridicat al cerinței de atenții din partea omului. Devon simte nevoia apropierii fizice de om dar și de celelalte pisici de aceeași rasă.
     Este pașnică, foarte gălăgioasă, jucăușă, foarte activă și cu o capacitate ridicată de reacție, câteodată sperioasă așa că trebuie tratată cu blândețe. Pisica din rasa Devon se adaptează destul de ușor și la un spațiu mai restrâns, cu condiția să fie suficient de bine încălzit, dar suportă greu singurătatea. Poate fi foarte mâncăcioasă, poate pentru a recompensa absența unei protecții termice adecvate din partea blănii astfel încât trebuie hrănită cu atenție, pentru a evita îngrășarea.

Nessun commento:

Posta un commento