Powered By Blogger

mercoledì 29 dicembre 2010

Singapura

Singapura


     Țara de origine: Singapore.
     Tip: intermediar, păr scurt.
     Istoric
     Rasa, originară din Singapore al cărei nume malaiez este Singapura, a fost adusă pentru prima dată în Statele Unite de soții Meadow. În anul 1971, Hal Meadow, aflat într-o călătorie în interes de serviciu în Singapore, observă micile pisici hoinare de pe insulă, animale care, datorită obiceiurilor lor de a-și căuta hrana peste tot, erau denumite “pisici din canale”.
     Singapura a fost înregistrată ca rasă în The International Cat Association, în 1979, şi a primit statutul de competitor în Cat Fanciers Association, în mai 1988.
Singapura
     Descriere fizică
     Primele trăsături pe care le remarcăm la această rasă sunt talia mică, puțin îndesată și musculoasă, şi ochii mari, expresivi. Deseori numită drept cea mai mică pisică domestică, adulţii cântăresc, în general, între 2,7 – 3,2 kilograme, femelele adulte atingând 1,8 - 2,3 kilograme.
     Puii se nasc în număr redus, doar 2-3, și se maturizează puţin mai târziu decât majoritatea pisicilor, ajungând la pubertate în jurul vârstei de 1 an.
     Singapura are craniul rotund, cu un stop foarte slab pronunțat, mult sub nivelul ochilor. Botul este scurt, puțin rotunjit, cu pomeții bine conturați și fruntea bombată. Nasul este relativ scurt și cu un stop slab pronunțat. Urechile sunt mari, ușor ascuțite și moderat distanțate. Ochii sunt mari, migdalați, nici bulbucați, nici înfundați în orbite, de regulă verzi, dar pot fi și de culoarea alunei sau galbeni.
     Părul este foarte scurt, fin și lipit de corp, fiecare fir de păr trebuie să aibă cel puțin două benzi de ticking mai închis, din care una la vârful firului, separată de benzi de culoarea fildeșului, și alta la rădăcină. Culoarea blănii este sepia agouti, cu ticking maro închis pe un fond de culoarea fildeșului vechi. Pe abdomen, gât și partea inferioară a membrelor nu există ticking, ci doar culoarea fildeșului vechi. Tickingul este mai vizibil pe spinare, de-a lungul cozii, pe ceafă, pe craniu și pe șolduri. Vârful cozii este mai închis la culoare, iar pe șira spinării și pe porțiunea cozii dinspre rădăcină se poate vedea o dungă mai închisă. Câteva linii tabby mai pot fi văzute pe fața interioară a gambelor anterioare și posterioare, dar nu trebuie să aibă forma unor inele. Trufa este de culoarea somonului afumat, delimitată printr-o linie subțire mai închisă, așa cum se poate vedea, de asemnea, în jurul buzelor și al ochilor. Pe cap se pot vedea linii verticale mai închise cu un desen în formă de “M” sau de cărăbuș. Pisicile se nasc de o singură culoare: cu un voal maro închis (sau sepia), pe fond ivoriu (alb-crem).
     Îngrijire
     Mătăsoasă la atingere, blăniţa pisicii Singapura este uşor de întreţinut. Deoarece nu are subpăr, nu se prinde nimic în blană. Se recomandă ştergerea blăniţei cu o lavetă umedă, dacă aspectul este de păr gras, periajul pentru îndepărtarea părului mort şi, ocazional, câte o baie. Pentru că nu suportă frigul, nu trebuie lăsată să iasă afară când temperatura scade sub 10 grade Celsius.
     Caracter și comportament social
     Aceste pisici sunt atletice, sigure pe ele şi sunt mai grele decât par. Agilitatea lor deseori surprinde şi stârneşte amuzamentul. Datorită performanţelor atletice şi a agilităţii, deţinătorii de Singapura trebuie sa aibă grijă ca pisicile lor sa nu se piardă pe afară.
     Mari amatoare de joacă, aceste pisici sunt active pe tot parcursul vieţii - nu vă lasaţi păcăliţi de aspectul mignon. Sunt adaptate vieţii de interior, aşa că stăpânii trebuie să le pună la dispoziţie jucărioare din belşug, deoarece sunt pline de energie. Jucărioarele, tăbliţele de zgâriat, locurile unde se pot căţăra şi mai ales atenţia dumneavoastră sunt absolut necesare pentru această rasă. Sunt atrase de înălțimi - puneţi la dispoziţia lor locuri la înălţime unde se pot căţăra. De asemenea, sunt foarte încântate să le purtaţi pe umeri.
     Pisicile Singapura sunt curioase şi extrem de sociabile, aşa că pregătiţi-vă să vă împărţiţi viaţa cu aceşti tovarăşi de nedezlipit. Ei nu numai că vor dori să locuiască în casa dumneavoastră, dar chiar vor căuta să facă parte din viaţa dumneavoastră. Unei Singapura nu i se termină niciodată combustibilul - sunt momente când trebuie să le luați jucăria şi să o ascundeți. Sunt comunicative şi vor în permanenţă să îşi exprime intenţiile. Dimensiunile reduse le vor permite să se strecoare în cele mai nebănuite locuri, aşa că astupaţi bine toate orificiile înainte să aduceţi o Singapura acasă.
     De asemenea, ele pot fi dresate. Singapurezele sunt foarte afective și inteligente, întotdeauna însoţindu-şi stăpânii în activităţile zilnice. Sunt pisici foarte agile şi sunt deschise la noi provocări, învăţând foarte repede.
     Fiind o rasă paşnică, pisicile Singapura rareori se ceartă între ele, iar unele se poartă de parcă toate fiinţele le-ar fi prietene – se înțeleg bine cu alte animale și cu copiii. Îşi însoţesc stăpânii la uşă pentru a întâmpina musafirii, tineri sau bătrâni, cunoscuți sau străini.
     Datorită caracterului şi temperamentului, pentru Singapura este necesar să aibă parteneri felini. Crescătorii de Singapura sunt în unanimitate de acord că, dacă vă doriți o pisică liniştită, atunci sigur nu vi se potriveşte Singapura - ele necesită multă atenţie din partea stăpânilor, cu care îşi doresc să fie în permanenţă.

Nessun commento:

Posta un commento