Powered By Blogger

mercoledì 22 dicembre 2010

Animale in pericol.1 Uriasii cafenii

  •  Daca odinioara ursii au ramas fara coada,multi dintre ei sunt acum in pericol sa ramana si fara cap.Aceste animale masive si puternice sunt pe care de disparitie atat in Europa si Asia,cat si in America,in conditiile in care singurul lor dusman real este OMUL. 

   Ursul grizzly(Ursus arctos horribilis) este o supspecie a ursului brun european.Numele ii vine de la grizzled (inspicat cu gri).Indienii Argonquin din Canada credeau ca ursul grizzly este strabunicul lor.

La cele 300-400 de kg ,forta sa este teribila.Atunci cand ataca se ridica in picioare si ,de la inaltimea celor 3 metri ,ataca si sfasie cu cele 5 gheare neretreactile de la fiecare laba.
Femelele cu pui sunt si mai agresive fata de tot ceea ce ar insemna un pericol pentru ei.Chiar si masculii puternici evita sa atace o ursoaica-mama


O femela naste de-a lungul vietii doar 6-8 pui,de numai 500 de grame fiecare!Dintre ei doar 2-3 ating maturitatea.Despaduririle masive si gloantele braconierilor contribuie la scadere numarului de ursi Grizzly din prezent.

Turismul in crestere a avut acelasi efect ca si la noi.Campingurile ,depozitele de gunoaie si turistii dornici de fotografii "tari" au modificat comportamentul ursilor:acestia  prefera sa scormoneasca dupa hrana prin gunoaie sau sa o cerseasca  in apropiere decat sa vaneze.  




Ursul Kodiak  este o subspecie a ursului brun care traieste in insula KODIAK ,regiunea Alaska.
Nu este o specie in pericol ci numai cu un risc minim de disparitie ,deoarece zona in care traieste a fost inclusa intr-un parc national.
Pe insula Kodiak traiesc in jur de 3.500 de ursi.Cum putini au foat cantariti in spatiul natural,greutatea lor a fost estimata.Depasind usor 500 de kg ,cu o inaltime peste 3,50m. atunci cand se ridica in picioare , ursul Kodiak este al doilea mare pradator de pe Pamant.Desi era catalogat drept cel mai mare carnivor ,specialistii au ajuns la un consens:ursul Polar ocupa primul loc! Ca toti ceilalti ursi bruni,ursul Kodiak este omnivor,consumand iarba,plante,fructe,dar si peste (somon).

Datorita masivitatii,este cunoscut si sub numele de "marele brun".In captivitate greutatea ursului creste,astfel ca un exeplar de la o gradina zoologica din Germania a atins greutatea record de 1.000 kg.
Mirosul acestui urias ,este de 4 ori mai puternic decat al cainelui.


Comportamentul acestor animale  este studiat cu atentie de specialisti de la NASA ,care incearca sa afle cum pot rezista domind timp de 8 luni fara sa se hraneasca ,sa bea sau sa-si faca nevoile.Cand vor afla cum vor putea usura viata astronautilor sau a persoanelor imibilizate la pat.

1 commento: