Powered By Blogger

mercoledì 29 dicembre 2010

Ponei de Shetland

Ponei de Shetland


     Origine: Insulele Shetland.
     Aptitudini: poneii de Shetland sunt ideali şi des folosiţi ca animale de companie pentru copii. Ei au ajuns şi la concursuri ţinând piept raselor mai mari de ponei.
Ponei de Shetland
     Istoric
     Insulele Shetland, care se întind pe coasta de nord al Scoţiei, de-a lungul timpului, nu au fost deloc prietenoase cu poneii de Shetland, le-au oferit doar iarbă puţină şi de proastă calitate, un sol umed şi dur, vânturi puternice şi ierni aspre şi reci. Nu se ştie sigur cum au ajuns poneii pe aceste insule, unii spun că au venit pe gheaţă din Scandinavia, alţii spun că au venit din Europa, dar, bazăndu-se pe descoperiri arheologice de 2500 ani vechime, se ştie sigur că se află pe insulele Shetland din epoca Bronzului şi că au reuşit să se adapteze condiţiilor severe şi au supravieţuit.
     După ce, prin Decretul Minelor din 1847, copiii au fost scutiţi de o mare parte din munca grea din minele din întreaga Britanie, statura scundă a făcut poneii de Shetland foarte valoroşi pentru munca în mine. Multe sute de ponei au fost castraţi şi vânduţi companiilor miniere din sudul Angliei. Ei intrau în mină la vârsta de 4 ani şi ieşeau după ani întregi de muncă, fiind plasaţi pe păşuni speciale pentru poneii pensionari.
Ponei de Shetland
     Descriere fizică
     Poneii de Shetland prezintă o mare varietate de culori ale robei, cum ar fi: negru, maro, murg, castaniu, gri, tărcate şi bălţate. Sunt de statură mică, ajungând doar la înălţimea de 107 m. Datorită condiţiilor meteorologice au dezvoltat picioare scurte, spate scurt, gât gros şi urechi mici. Capul este mic, cu profil drept sau uşor concav, fruntea foarte largă şi acoperită cu un moţ bogat, ochii sunt mari, expresivi şi vioi. Pieptul şi membrele sunt musculoase, copitele sunt mici şi rezistente. Corpul le este acoperit cu un strat dublu de păr. Longevitatea rasei, în medie, este de 25 ani.
     Caracter
     Poneii de Shetland au un temperament vioi, sunt foarte inteligenţi, au o personalitate puternică şi sunt destul de greu de stăpâniţi dacă nu sunt educaţi şi antrenaţi corespunzător de mici.

Nessun commento:

Posta un commento